PREVIOUS |
NEXT |

**Q.3 - Each 3 marks**

**(A) Convert into improper fraction 10 3/4 **

Answer: (10 x 4 +3) /4 = 43/4

In proper fraction Numerator is smaller then denominator while in Improper fraction Numerator is Greater then Denominator

**B) See the pattern and write the next numbers - the
numbers below are multiple of 13 hence the pattern is as follows**

13, 26, 39, (13 x 4 = 52), (13 x 5 = 65), (13 x 6 = 78) .....................

**C) If a 15 kg fish costs Rs. 3750. What is the cost of
1 kg of that fish?**

This is a question of Cross Multiplication.

15 kg ======= Rs. 3750

1 kg ===========? Rs.

So we get: ? x 15 = 3750 x 1

Therefore ? (Answer) = 3750/15 = 250 Rs.

**D) Convert 13/5 into Mixed Fraction. Here you
first divide 13 by 5 and get the remainder**

5 | 13 | 2

| 10

---------

3

**13 / 5 = Quotient + Remainder/ Divisor = 2 + 3/5**

E) Write the number in expanded form 36 , 40, 13, 001

3 x 100,00,00,00

+ 6 x 100,00,000

+ 4 x 100,00,00

+ 1 x 10,000

+ 3 x 1000

+ 1 x 1