PREVIOUS NEXT

 

 

Q .5 5 marks each

A) A car is going with a speed of 80 km per hour. How much time will it take to cover a distance of 720 km ?

Answer: Cross Multiply:

80 km ============ 1 hour

720 km ============? hours

 

? x 80 = 720 x 1 Therefore ? = 720/80 = 9 hours

 

B) In Meenkar Bank there are  10 fisherwomen. Each of them saves Rs. 200 per month. Then together:

i) How much will they save in 1 month?

Answer: Cross Multiply:

1 person saves ======== Rs. 200

10 fisherwomen saves =======?

? x 1 = 200 x 10 = 2000 Rs. per month they will save.

ii) How much will they save in 1 year?

 Answer: Cross Multiply:

In  1 month they save ===== Rs;. 2000

Therefore in 12 months =========?

? x 1 = 2000 x 12 = 24000 Rs. they save in one year by 10 fisher women

iii) How much will they save in 15 years?

Answer: Cross Multiply:

1 year they save ==============Rs. 24000

15 years they save ==============? how much

? x 1 = 24000 x 15 = Rs. 3,60,000 i.e Three lacs and sixty thousand by 10 fisherwomen in 15 years.

 

C) Find the least number which is divisible by the numbers 6,9 and 12.

Answer: Here you have to find LCM of 6,9,12.

2| 6   9     12

2|  3   9     6

3|  3   9     3

3  |  1    3     1

  |    1   1     1

 

Therefore LCM is 2 x 2 x 3 x 3 = 24 is the Answer.

D) How many half an hour are there in 5 hours?

Ans: In 1 hour there are ======= 2 halfs

Therefore in 5 hours ==========? how many halfs

Cross Multiply: ? x 1 = 5 x 2 = 10 halfs

Answer is 10 halfs in 5 hours.

E) Parvati had Rs. 650. She spend 3/5 of it on books. How much money did she spend on books?

Ans: Parvati spend Rs. 3.00  out of =========== 5 Rs.

Therefore        ? how much she spend from=========Rs. 650

Cross Multiply: ? x 5 = 650x 3 =    1950/5 = Rs. 390 she spend on books.

 

 

 

------------------------------------------PARTY TIME EXAM IS OVER--------------------------------------------