PREVIOUS |
NEXT |

**Q IV) **

**a) Divide and verifty your answer**

**63845 / 35 **

**35 x 0 = 0**

**35 x 1 = 35**

**35 x 2 = 70**

**35 x 3 = 105**

**35 x 4 = 140**

**35 x 5 = 175**

**35 x 6 = 210**

**35 x 7 = 245**

**35 x 8 = 280**

**35 x 9 = 315**

** 1 8 2 4**

**------------------------**

**35 | 63845**

**- 35**

**-------------------**

** 288 **

**- 280**

**---------------------**

** 0084 **

**- 0070**

**----------------**

** 00145 **

**- 00140**

**------------------**

** 00005 **

**Verify the answer: dividend = quotient x divisor + remainder**

**1824 x 34 + remainder ( 5) = 63840 + 5 = 63845**

**b) Which is the greatest 320 x 150 or 302 x 160. Find out by rounding
off either of the factors to its nearest ten or hundred.**

**This problem is from Std VI mathematics class.
Rounding of numbers is taught in class VI. **

**In product you round individual numbers. Secondly if
the number is in hundred then round in hundred. Here all the 4 numbers are in
hundred**

**so round all numbers in hundred.
How do you round numbers see class VI mathematics notes on our website.
**

**1) Round 320 which comes to 300 **

**2) Round 150 which comes to 200**

**3) Round 302 which comes to 300**

**4) Round 160 which comes to 200**

**See the rounded numbers we come to the conclusion that product of
both the numbers will be equal. **

**c) Rahim travelled 10.25 km on foot; 17.65 km by bus and the rest by
cycle. If he covered a total distance of 35 km, find the distance he covered by
cycle.**

**Total distance covered by rahim = 35 = rahim travelled by foot +
travelled by bus + travelled by cycle**

**Therefore distance travelled by cycle = 35 - 10.25 - 17.65 = **

**Subtraction is done as shown below one number at a
time. Subtraction is always done from greater number. **

** 35.00**

**- 10.25**

**----------------**

** 24.75**

**- 17.65**

**----------------------**

**
7.10 Km is the distance travelled on cycle. **

**d) The following bar graph shows the number of
students of Sheth C.N. English Medium School who subscribe to the magazine
"Children World", fill in the blanks that follows:**

**i) Give a title to the bar Chart
**
**Students subscribing to Children World Magazine**

**ii) The vertical scale of the graph shows
No of Students in Classes**

**iii) Class III
buys the
maximum number of magazines. They buy 90 magazines**

**iv) Classes II and
V buy the same number of magazines. Together they
buy 60 + 60 = 120 magazines.**

**Even Class I
and
IV buy same number of magazines. Together they buy
30 + 30 = 60 magazines**

**e) There are 10 fisherwomen in the Meenkar Bank. Each of the women
saves Rs. 150 per Month. Then find out:**

**i) How much will they save altogether in 1 month?**

**Answer: Use Cross Multiplication**

**1 women saves ===== Rs 150 per month**

**10 women saves ===== ?**

**? x 1 = 150 x 10 = 1500 Rs per month, ten women saves the money.**

**ii) How much money they will save in 1 year?**

**1 month they save =======1500 Rs**

**12 months ============? **

**? x 1 = 1500 x 12 = 18,000 Rs, ten women would save money in one
year.**

**iii) How much will they save in 20 years?**

**1 year they save ====== Rs. 18,000**

**20 years they save ======? how much**

**? x 1 = 18000 x 20 = 3,60,000 Rs. will be the money saved by 10 women
in 20 years. **