PREVIOUS  

 

Q V)  a) Look at the pictograph showing the strength of students in a primary school. Complete the table and answer the questions that follow:

S. No. Class No. of Students Total
1 I ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ 8 x 5 = 40
2 II ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ 7 x 5 = 35
3 III ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ 6 x 5 = 30
4 IV ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ 8 x 5 = 40
5 V ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ 5 x 5 = 25

KEY ( 1 ¥  = 5 students)

i) Which class has the maximum number of students? CLASS I and CLASS IV

ii) Which class has the minimum number of students? CLASS V and CLASS III (here class V has minimum number i.e 25 while class III has 30)

iii) Which two classes have the same number of  students? CLASS I and CLASS IV. They have 40 students each.

iv) The total number of students of class I and II is 75 than the total number of students of class IV and V

v) The total number of students is 170

 

b) An aeroplanes is flying with a speed opf 1250 km per hour. How much time will it take to cover a distance of 5000 km?

Answer: Cross Mulitply

1 hour distance covered ==== 1250 km

? How much time will it take =====to cover 5000 km

? x 1250 = 5000 x 1

?  = 5000/1250 = 4 hours will take to cover a distance of 5000 km.

 

c) Find out:

i)  In the following figure find angle AOC

angle_find

 

Answer: Angle AOC = 180 - angle BOC = 180 - 60 = 120

 

ii) Arrange the following in the ascending order

62.230, 32.055, 32.505, 62.320, 5.12

Answer: Last number 5.12 convert to 5.120 (adding zero after decimal point does not change the value of the number)

Now compare and the result is: 5.120, 32.055, 32.505, 62.230, 62.320

 

iii) Put > , < or = in the box

306.230       <          300 + 6 = 3/10 + 2/100

Now evaluate 300 + 6 + 3/10 + 2/100 = 306 + 0.3 + 0.02 = 306.32

 

iv) Turn the figure by making a quarter turn and draw the next figure.

turn

v) Write the following as decimal  16 9/100

Answer:

The above number which is mixed fraction when solved as improper fraction we get

16 x 100 + 9 / 100 = 1609/100 = 16.09 is the decimal form of the above mixed fraction.

 

d) An aquarium is 150 cm long, 120 cm broad and 60 cm high. What volume of water it can hold?

Answer: Volume of water in aquarium = length x breath x height

= 150 x 120 x 60 = 10,80,000 cm 3

 

 

 

 

 

e) Compare Which one is greater?

i) Length of a table is 150 cm and breath is 60 cm

ii) Length of a box is 50 cm, breath is 60 cm and height is 20 cm.

Answer: In first you are given area and second you are given volume so you cannot compare the two.

But you can compare the length and breath of the two and decide which one is greater.

i) 150 x 60 = 9000

ii) 50 x 60 = 3000

Therefore the first one is greater then the second one.

CONSULT YOUR TEACHER REGARDING THIS QUESTION